אופנה טובה וקניה חכמה ואיטית הם חלק מהאג׳נדה שעומדת מאחורי חזרתה של אופנת הוינטאג׳ לקידמת הבמה בעולם האופנה. מיהן הפאשניסטות שלצד מותגי העל ורשתות האופנה, עושות שופינג בארון של סבתא? ואילו חנויות וינטאג׳ את חייבת להכיר?
בתמונה למעלה: אלכסה צ׳אנג (מאינסטגרם)
זה כבר דבר שבשגרה, הכוכבות המפורסמות, לצד פאשניסטות ובלוגריות מובילות מאמצות בגדי וינטאג׳, הסגנון שהפך לדבר החם בקרב מבינות ומביני דבר. ריהאנה, קים קרדשיאן, גווינת׳ פאלטרו, בלה חדיד ועוד, הן רק חלק מהסלבריטאיות שנצפו לובשות וינטאג׳ לאירועים ובתמונות אינסטגרם. ברשת יש ז׳אנר שלם של משפיעניות בתחום, בין הבלוגריות שמובילות ומזוהות עם הטרנד אלכסה צ׳אנג, ומריה ברנרד הספרדייה, בעלת הסגנון המשובח שאף מציעה פריטי וינטאג׳ בבחירה קפדנית במסגרת המותג שבבעלותה. פנינים, ריקמה, סריגה, וולאנים, תחרה, בגדי מעצבים, תיקי מותגים, רק תבקשו ותמצאו הכל בחנויות הוינטאג׳ שצצות לרוב. הטרנד המבורך הוא חלק מתנועת ה SLOW FASHION שצמחה בשנים האחרונות ומקדמת אג׳נדה של קניה חכמה, ומיחזור, ופועלת להפחתת סכנת הזיהום הסביבתי הטמונה בייצור אופנה המוני. בחו״ל אופנת וינטאג׳ היא פופולארית מאוד, ואם נחזור לניינטיז, אפילו קארי בראדשו, כוכבת ׳סקס והעיר הגדולה׳, נמשכה לחנויות בגדי יד 2 ופריטי וינטאג׳ נבחרים, לצד חיבתה העזה לבגדי מעצבים ומותגי-על. גם בתי האופנה מצטרפים ל׳חגיגה׳ תיק האוכף של דיור למשל הוא דגם עבר שחוזר בהשראת הנוסטלגיה הוינטאג׳ית לקידמת הבמה ובענק, גם הוא בין הפריטים המזוהים עם אייקונת-הסטייל קארי בראדשו. בין הסלבריטאיות שאימצו את הטרנד, זכורות בעיקר קים קרדשיאן בשמלת הוינטאג׳ של מוגלר הסנסציונית, וכן ב REMAKE לשמלת העיתון הבלתי נשכחת של דיור אותה לבשה קארי בראדשו בסדרה, ולילי רוז דפ בשמלת שאנל משנת 1992 באירוע ה׳מט גאלה׳. בארץ החלה לאחרונה מתרחבת המגמה, אשר נוסף על הרווח האופנתי, מקדמת אג׳נדה כלכלית וחברתית.
ליאת אליה סטיילינג סטודיו– “שופינג” בארון של סבתא
״כסטייליסטית ובעלת סטודיו לבגדי וינטג׳ ויד שנייה, אני מאוד מתחברת ואוהבת את אופנת הוינטג’ ומברכת על זה שהיא חזרה אלינו ופחות הולכת אחרי טרנדים אלא יותר עם מה שמחמיא לי ועם מה שמרגיש לי נכון. מבחינתי זה הטרנד שהולך לכבוש את הארון שלנו, הכנסת פריטי וינטג׳ ללוק שלנו. טיפ קטן ממני: לכו לעשות קודם כול “שופינג” בארון של סבתא, אימא או דודה עם טעם טוב בבגדים, אתן יכולות למצוא שם אוצרות, גם אם אלו יזדקקו לשדרוג קל בעזרת ראש יצירתי, זה שווה את זה״.
הסטייליסטית ליאת אליה-סעדון (42) נשואה ואם לארבעה, משתתפת בהפקות אופנה, מעבירה סדנאות סטיילינג, ובעלת סטודיו לבגדי וינטג’ מיוחדים שהיא אוספת מהארץ ומהעולם, ובגדי יד 2.
(צילום: עדי אדרי)
VESTURE’S CROSS – מעבר ל”רק בגדים”
מאי לוי (25) עוסקת באיקומרס, סושיאל וקרייטיב, ואוספת פרטי וינטג’ כבר כמעט במשך עשור. ״החיבור שלי עם עולם האופנה התחיל בגיל 16 כשנחשפתי לבלוגרים מחו”ל, הם צילמו אאוטפיטים והמליצו בבלוג מהיכן הבגדים. ב-2012, עוד לפני שהאינסטגרם נכנס לחיינו הקמתי בלוג אופנה שפעל במשך 5 שנים, המלצות על חנויות ברשת והשראה לשילוב פריטי וינטג’״. אחרי השירות הצבאי עברה מאי לגור בדרום אפריקה, טיילה בעולם ואספה פריטי וינטאג’ מקוריים מכל מקום אליו הגיעה. בשנה האחרונה הקימה את Vesture’s Cross ״מעבר לרק בגדים״. ״כל פריט הוא One Piece, לא ניתן להשיג אותו בשום מקום אחר ועומד מאחוריו סיפור שלם. הוא אחד יחיד ומיוחד, זה הופך אותו ל- HOLY בשבילי. הקמתי חנות אונליין, שהיא כמו ממלכה והיא תמיד מתפתחת, כמו בתרבות. ההשראות והקרייטיב שאני מציגה מגיעים מהחיבור והידע באמנות, מסיפורים היסטוריים בעיקר על בתי מלוכה ומהדת. כשאני בוחרת את הבגדים אני מתאימה אותם לאופנה העכשווית, מתמקדת בפריטים בני 20 שנים ומעלה, מה-2000 המוקדמות וגם מהעשור האחרון שהם יד שניה, בעיקר של מותגים ומעצבי על. אני מזהה שהפריטים מקוריים, בודקת את האיכות עד לפרט הכי קטן, מדינת ייצור ואצל מי הוא היה לפני שהגיע אלי. אני יכולה למצוא פריטים ישנים מאוד שהם בעצם חדשים עם טיקט, ומשתדלת שטווח המידות והגזרות יהיה כמה שיותר רחב״. ומה לגבי הערך האקולוגי? ״כשאנחנו צורכות בגדי וינטג’ ויד שניה, אנחנו פועלות בהתאם לערך הקיימות והמחזור שזו תורה מבחינתי וערך עליון. המטרה להפחית בייצור המוני ותעשייתי ולהתמקד באופנה איטית ואיכותית יותר, מוסרית וירוקה. אופנת וינטג’ זו רמה אחרת של סטייל, היא לעולם לא הולכת לפי טרנדים היא מכתיבה אותם, הארמון של וסצ’ר פתוח בפני כל אחת שרוצה להיות נסיכה עם מלתחה ייחודית״.
להשיג באתר : vesturescross.co
BOB STUDIO – טאצ׳ סקנדינבי לאופנה בת-קיימא
״את המותג BOB STUDIO הקמנו מתוך אהבה גדולה מאוד לפרטי וינטג׳ ויד שנייה סופר איכותיים וייחודיים, כאלה שמספרים סיפור בניחוח צרפתי עם טאץ׳ סקנדינבי אדג׳י”. הכירו את רנתה מייטיס וספיר גולדמן, בעלות המותג. רנתה (29) היא בעלת תואר ראשון בממשל וחברה עם התמחות באסטרטגיה ומדיניות ציבורית, יזמת, מקימה של סוכנות הסושיאל The Papio ואינסטבלוגרית אופנה. ספיר (23) היא בלוגרית אופנה, ארט דיירקטורית וצלמת. הן הכירו בזכות האינסטגרם לפני קצת יותר משנה, בצילומי קולקציה ללקוחה של הסוכנות. ״שתינו מגיעות מעולמות הקריאטיב, סושיאל, יצירת תוכן ובעיקר המון אהבה לאופנה בת קיימא, נתינת חיים חדשים לפריטים על-זמניים ולספר מחדש את הסיפור שלהם בדרך קריאטיבית ולא שגרתית.BOB STUDIO נולד בעקבות ההבנה שהחיבור שלנו יכול להניב פירות טעימים במיוחד. ניחנו ביכולת לזהות פוטנציאל בפריטים שאף אחד לא מבחין בהם”, כך הן מסבירות. את כל הפריטים הן אוצרות לפי קו מאוד מדויק ששואב השראה משיק צרפתי רומנטי, אלגנטי ועל-זמני, ואופנת רחוב סקנדינבית אדג׳ית, טרנדית וצבעונית.
להשיג באתר: www.bobstudio.shop
(צילום: יעל בונפיס)
ONE PIECE OF A KIND חנות אינסטגרמית אסטטית המציעה פריטים מיוחדים ושווים שכל אחד הוא ׳וואן פיס׳, מה שמוצע בחנות היום לא בטוח יהיה מחר. פיסים שווים לצד מותגי-על כמו איב סאן לורן, שאנל וגוצ׳י, במחירים שישאירו עודף בכיס
CHELSY חנות יד שנייה אשר ביום יום מחזיקה שתי חנויות פיזיות רחבות ידיים בתל אביב ובגבעתיים ובה אלפי פריטים שווים, גם באתר האון ליין תמצאו פיסים שווים של מעצבי על בעיקר.
Da Kozet– חנות אונליין לפריטי יד שנייה ותיקה ואמינה המציעה מגוון פריטים שווים במצב מעולה מארונות של פאשניסטות בעלות טעם אופנתי משובח. ניתן למצוא פריטים מסוגננים לצד מותגי על.