fbpx
באיזה אמצעי מניעה אתן משתמשות? התגובות המפתיעות שגרר פוסט תמים בקבוצת נשים בפייסבוק
באיזה אמצעי מניעה אתן משתמשות? התגובות המפתיעות שגרר פוסט תמים בקבוצת נשים בפייסבוק

קונדומים, גלולות, התקן תוך רחמי. מי בעד ומי נגד? הפוסט שהחזיר את ליבת עובדיה לתהות מהו אמצעי המניעה המושלם? והאם בכלל יש כזה?

איור: גלצו

כולנו חברות בקבוצות שונות בפייסבוק, קבוצות סטיילינג, אופנה, הום-סטיילינג, טיולים, שופינג וכו’, כולן טובות, כולן מועילות. לאחרונה מצאתי הקבוצות שאני הכי אוהבת ומתעמקת בפוסטים שלהן, הן קבוצות הנשים שאני חברה בהן. באחד משיטוטיי הרבים באחת מקבוצות הנשים נתקלתי בפוסט שעורר את סקרנותי ואת מחשבותיי. בפוסט שאלה אחת הנשים שאלה פתוחה בקרב חברות הקבוצה באיזה אמצעי מניעה הן משתמשות? יתרונות, חסרונות, תופעות לוואי, וכל מה שניתן לשוחח עליו בנושא. הפוסט גרר מאות של תגובות שונות על כל אחד מאמצעי המניעה של נשים לחיובי ולשלילי, בהומור וברצינות.

אני אתחיל דווקא מהסוף, המסקנה שלי מהפוסט ומהתחקיר שבא בעקבותיו אולי לא חדשה לקהל הנשים שבטח קורא את הכתבה, אמצעי המניעה לנשים הם שונים ומגוונים, ורובם ככולם ומשפיעים באופן אינדיבידואלי על כל אישה. מה שמתאים לאחת ייתכן ולא יתאים לאחרת אבל קיימים קווי דמיון רבים.

הופתעתי לגלות כי הקונדום עדיין משמש מספר רב של נשים כאמצעי מניעה

"התקן נובה טי. בלי הורמונים. סגרתי 5 וחצי שנים ושמתי שוב. תענוג רצוף"

״הייתי 3.5 שנים של סבל עם התקן לא הורמונלי. מחזור חזק וארוך בטירוף עד מצב של כמעט אנמיה. לא ממליצה״

התקן לא הורמונלי

ההתקן הלא הורמונלי דומה בצורתו להתקן ההורמונלי ונראה כמו T, התקנתו הוצאתו מתבצעים על ידי רופא הנשים ואחוז היעילות שלו עומד על 98-98.9 אחוזים. ההתקן הלא הורמונלי עשוי נחושת אשר מונעת הפריה בעיקר על ידי פגיעה ביכולת ההפריה של הזרעונים ומניעת יכולת השתרשות של ביצית מופרית. תופעת הלוואי העיקרית של ההתקן הלא הורמונלי היא לעיתים הארכת המחזור ואף כאבי מחזור מרובים יותר.

״אני עם התקן מירנה אחרי לידה ראשונה ושוב אחרי לידה שנייה. לא זוכרת איזשהן תופעות לוואי מסויימת. מחזור כמעט ולא קיים וזה ממש ערוץ החיים הטובים!״

התקן הורמונלי

ההתקן ההורמונלי הוא מוותיקי ההתקנים לנשים והנפוץ ביותר, ההתקן מפריש את הורמון הפורגסטרון ומונע לרוב את קבלת המחזור באופן שוטף, נשים טוענות לתופעות לוואי רבות הדומות לתופעות הלוואי של תסמונת קדם ווסתית כמו כאבי בטן, גודש בחזה, מצבי רוח ועוד ולכן נראה כי ישנה מגמה של נשים ורופאים אשר בוחרים היום בהתקנים לא הורמונליים.

״טבעת נוברינג. כבר שנים. בלי בלאגן, בלי כאבי בטן, בלי שעות שצריך לזכור לקחת. מכניסים פעם בחודש ומוציאים לפני המחזור. זהו. עובד פיקס״

טבעת נובה-רינג

נובה-רינג היא טבעת גמישה, שקופה בקוטר 54 מ”מ המוחדרת לנרתיק על ידי האישה המכילה הורמונים (אסטרוגן ופרוגסטרון) במינון נמוך יחסית ומשחררת את ההורמון באופן מבוקר במשך שלושה שבועות ומונעת היריון בכך שהיא מונעת ביוץ מעבה את ריר צוואר הרחם ומדקקת את רירית הרחם.

יעילות הטבעת היא בין 90%-99% בתנאי שהשימוש בה נעשה באופן נכון ועל פי הוראות השימוש. תופעות הלוואי של הטבעת דומות לשאר אמצעי המניעה בעלי ההורמונים וכוללות כאי בטן, גודש בחזה, מצבי רוח, דימומים קלים ועוד.

״קונדום. מעולם לא השתמשתי בגלולות או בשום אמצעי אחר, זה לא מפריע לא לי ולא לו (כי בינינו הכל בראש) והמצעים שלי נקיים״

קונדומים

אציין כי די הופתעתי לגלות כי הקונדום עדיין משמש מספר רב של נשים כאמצעי מניעה. הקונדום, שבשימוש נכון יעילותו היא כ 97% ונוסף על מניעת הריון גם ידוע במניעת מחלות מין שונות, הופיע די הרבה בתגובות הנשים לפוסט המדובר. הקונדום נחשב לאמצעי מניעה זול יחסית וזמין ללא מרשם רופא ובשימוש של הגבר יחד עם זאת שימוש לא נכון או פגיעה אפילו הקלה ביותר בקונדום תוריד את רמת יעילותו לאפס. תופעת לוואי יחידה שיכולה להיות היא אלרגיה ללטקס החומר ממנו עשוי הקונדום.

״כלום, פשוט נזהרים ונשמרים כבר 7 שנים. טוב לי בלי הורמונים...״

לסמוך על המזל

תשובה עוד יותר מפתיעה ונפוצה היתה של נשים שציינו שאינן משתמשות כלל באמצעי מניעה. בפוסט מצאתי תגובות רבות של נשים המעידו שהן לוקחות את הסיכון, מחשבות את ימי הביוץ או ימים בטוחים.

אף אחת לא הזכירה את הגלולות

להבין מה נכנס לגוף שלנו

כפי ששמתן לב, גלולות אמצעי המניעה הידוע כנפוץ ופופולארי, שאני בטוחה שרובכן השתמשתן בו בעבר או בהווה, אינו נכלל ברשימת אמצעי המניעה שציינתי בכתבה. הסיבה לכך היא שאף אחת מבין הנשים שהגיבו על הפוסט ומתוך מאות לא הזכירה את הגלולות ואם הן הוזכרו זה רק כי היו בשימוש בעבר, והוחלפו באמצעי אחר או שהשימוש בהן הופסק מסיבה זו או אחרת. הסיבה לכך לדעתי נובעת מהעובדה שמרבית הנשים בקבוצה הינן אימהות ונשים בוגרות אשר הגלולות כבר לא מתאימות להן מסיבות שונות ולכן רופאי הנשים ממליצים להחליפן, אבל אם נסתכל אחורה סביר שרובנו התחלנו שם, עם ההורמונים ותופעות הלוואי, עם התזכורת היומית שחס וחלילה לא נשכח גלולה, ומצד שני עם מחזור סדיר, ללא דימומים, כאבים וביקורים שונים אצל רופא הנשים.

לסיכום נשים יקרות אני בטוחה שישנן עוד אמצעי מניעה שלא דוברו או נכתבו בסקירה זו, חשוב לקרוא ולהבין מה נכנס לגוף שלנו ומה מתאים לנו ולאורח חיינו, לפני שאנחנו מתנסות, יש המון חומרים בשטח והמון מומחים שניתן להיוועץ בהם ובהן. אני מאחלת לכל אחת למצוא את אמצעי המניעה הנכון לה.